Praktická sada na klíčení semen


Semena obilovin a luštěnin obsahují značné množství kyseliny fytové. To je látka, která částečně působí jako ochranný faktor, aby se v přírodě mohly rostliny množit. Pro lidský (nebo zvířecí) organismus to znamená, že v těle na sebe váže řadu živin, především minerální látky a stopové prvky. Semena zkrátka nejsou plody, lidské tělo lépe využije všechny živiny např. z pomeranče nebo banánu, než ze syrového semínka pšenice.

potraviny

Co získáme procesem klíčení

Procesem klíčení se složení semínka začne měnit, špatně stravitelné bílkoviny se přetvoří na esenciální aminokyseliny a rovněž se obsah kyseliny fytové sníží na minimum. Obsah živin se zněkolikanásobí. Poznáte to na sobě zejména u luštěnin, které jsou při běžné konzumaci hůře stravitelné, a nadýmají, proto se také mají nejprve namáčet, voda slévat a při vaření přidávat koření (např. majoránku). Naklíčené fazolky mungo, cizrna, čočka nebo hrách vás nadýmat nebudou, jestliže je necháte takto vzejít https://www.nakliceno.cz.

Vitamínová bomba

Je známo, že tento proces mnohonásobně zvyšuje enzymatickou aktivitu a množství cenných živin. Těmi jsou i vitamíny. Tímto způsobem se zvýší jejich obsah až o sedm set procent, zejména u vitamínů B6, B2 a B5 a také vitamínů C, A a E. To bylo také jedním z důvodů, proč se při námořních plavbách ve středověku nakládaly jako součást lodní kuchyně pytle s cizrnou, hrachem a obilím. Jejich klíčky poskytovaly námořníkům dostatek vitamínu C, čímž se předcházelo obávaným kurdějím.

jahody

V čem klíčit

Ideální jsou speciální sady na klíčení, jde o biomisky z akrylového, zdravotně nezávadného plastu, co se skládají na sebe do více pater, a lze takto nechat vzejít více druhů semen. Anebo jsou to sady praktických sklenic, které šetří váš čas a vloženou energii do celého procesu. Lze je umývat i v myčce na nádobí.