Bílé květy černého bezu můžete v klidu využít nejen pro potěchu oka, ale také v kuchyni. Připravit si můžete šťávu (nebo zakoupit mimo sezónu) nebo si je osmažit jako kosmatici. Proč byste měli využít surovinu, která během léta roste a kvete doslova na každém rohu? Důvodu je hned několik a rozhodně byste tuto úžasnou rostlinu neměli opominout. Spoléhejte se spíše na květy, než na plody. Z těch totiž získáte mnohem více vitamínů a cenných složek.
„Před heřmánkem smekni a před bezem si klekni“
Právě toto české přísloví jste již někdy mohli zaslechnout. Možná jste ale netušili, proč se to říká. Bezový květ oplývá opravdu mocnou léčivou silou, kterou byste neměli ignorovat. Naše babičky jím totiž léčily prakticky všechno. Výhonky jsou skvělé ke zmírnění bolesti, léčí popáleniny a kousnutí od hmyzu. Prášek z listů se kdysi používal na zastavení krvácení. Chcete-li znát všechny způsoby použití, zkuste se zeptat babičky, jak ho používala ona.
Bezová šťáva https://www.nakliceno.cz/bezove-sirupy/ je skvělá při migréně či nervových chorobách. Při zánětu trojklaného nervu se vám stane neodmyslitelným pomocníkem. Připravit si můžete také odvar ze sušených květů, který působí močopudně, ale používá se při chřipce. Efektivně rozpouští hleny, budete se lépe potit a horečka i kašel se příjemně zmírní. Budete-li mít podrážděný žaludek nebo žlučník, studený čaj z květů bude fungovat mnohem lépe, než obecně známá Coca-Cola.
Na co byste si měli dát pozor?
Je to velice jednoduché. Nikdy neužívejte kůru ani listy vnitřně. Mohli byste se totiž velice snadno otrávit. Otrava se projevuje silným zvracením, průjmem a také celkovou slabostí celého těla. Podobné potíže se ale mohou dostavit také po konzumaci syrových plodů této rostliny, a to zejména v případě, že neodhadnete správné množství. Po snězení více než jedné hrstky můžete mít vážné potíže, proto byste si na to měli dávat velký pozor.